ŠTA DO SADA ZNAMO O NESREĆI U KOJOJ JE POGINUO PREDSEDNIK IRANA RAISI? Oči celog sveta uprte u Bliski istok
Ebrahim Raisi, Foto: Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

PREDSEDNIK IRANA POGINUO U PADU HELIKOPTERA

ŠTA DO SADA ZNAMO O NESREĆI U KOJOJ JE POGINUO PREDSEDNIK IRANA RAISI? Oči celog sveta uprte u Bliski istok

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova poginuli su u padu helikoptera

Objavljeno: 20:23h
Marina Letić

Nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova u padu helikoptera, oči celog sveta uprte su u Bliski istok.

Vest o njihovoj smrti prenela je državna televizija i potpredsednik Mohsen Mansuri na društvenoj mreži "X".

Takođe, Rojters je izvestio o smrti predsednika, pozivajući se na višeg zvaničnika.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisifoto: Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranski zvaničnici su saopštili da je helikopter u kojem je bilo devet ljudi naišao na probleme u velikoj magli dok se vraćao sa putovanja na iransko-azerbejdžansku granicu.

Nakon nesreće organizovane su operacije traganja i spasavanja uz pomoć EU i Turske koje su trajale više časova, ali ekipe su bile ometene niskom temperaturom i maglom.

Nakon višečasovne potrage, spasioci su stigli do mesta pada helikoptera, a mediji su podelili fotografije sa mesta nesreće, na kojima se vidi Raisijev helikopter koji se srušio, a od njega je ostala samo olupina.

Olupina helikoptera u kom je bio Ebrahim Raisi
Olupina helikoptera u kom je bio Ebrahim Raisifoto: Handout / AFP / Profimedia

U gradu Tabriz, koji je najbliži veliki grad mestu gde se dogodio udes, a koji je bio i predviđeno odredište helikoptera, zabeležene temperature bile su ispod proseka - izmereno je 9,2 stepena Celzijusa u vreme pada.

Podsetimo, predsednik Irana Ebrahim Raisi vraćao se sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana i tada se njegov helikopter srušio pri sletanju u regiji Varzakan, 600 kilometara od Teherana.

Dronovi snimili mesto nesreće
Dronovi snimili mesto nesrećefoto: Anadolu / AFP / Profimedia

U nastavku donosimo pregled najvažnijih informacija o nesreći u kojoj je život izgubio iranski predsednik:

Hitan sastanak vlade; molitve na televizijama

Iranska vlada jutros je sazvala "hitni sastanak" nakon objave da su predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova zemlje među poginulima u padu helikoptera, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Stolica u kojoj Raisi obično sedi bila je prazna i bila je prekrivena crnim florom u znak sećanja na predsednika, prema fotografiji koju su objavile državne vesti.

Potpredsednik Mohamed Mokhber predvodio je sastanak kabineta, a Vlada je u saopštenju izrazila saučešće vrhovnom vođi Aliju Hamneiju i iranskoj naciji i rekla da će nastaviti da radi "bez smetnji", prenosi Press TV.

Ministri su takođe odali počast pokojnom predsedniku i njegovim „neumornim naporima“, navodi novinska agencija Tasnim.

Iranski državni emiteri emituju islamske molitve između emitovanja vesti nakon objave da su predsednik Ebrahim Raisi i još osam osoba poginuli nakon što se helikopter kojim su putovali srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Prve fotografije sa mesta nesreće

Iranski i međunarodni mediji podelili su fotografije sa mesta nesreće, na kojima se vidi Raisijev helikopter koji se srušio, a od njega je ostala samo olupina.

Tela nastradalih prevezena u Tabriz

Tela poginulih prevezena su u grad Tabriz, a iranski novinar Sulejman Ahmed je uz stravične fotografije sa mesta nesreće naveo i da su tela poginulih u helikopterskoj nesreći spaljena.

Identifikovane još tri žrtve

Državna novinska agencija IRNA navodi da su u helikopteru, osim predsednika Raisija i ministra Amir-Abdolahijan bili i ajatolah Mohamed Ali Al-e Hašem, imam za molitve petkom u gradu Tabrizu i general Malek Rahmati, guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan.

Poginuo je i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi, kao i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu imenovani.

Otkriveni detalji nesreće

Turski dron otkrio je izvor toplote koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mesta nesreće podielio sa iranskim vlastima.

Reč je o turskoj bespilotnoj letelici Akinci koju je proizvela kompanija kojom rukovodi Selčuk Bajraktar. Koliko je let Akincija privukao pažnju javnosti dokaz je i to da je akciju spašavanja putem interneta pratilo više od 2,5 miliona ljudi.

Lideri zemalja izrazili saučešće

Lideri širom Bliskog istoka, ali i van njega izražavaju saučešća nakon nesreće, a Liban je objavio trodnevnu žalost.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti.

Oglasio se Izrael?

Mediji su preneli da je Izrael objavio da nije umešan u smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći.

Objavljen poslednji snimak iranskog predsednika

Iranska agencija Tasnim objavila je fotografiju, a na društvenim mrežama objavljen je i snimak koji prikazuje iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopteru u kom je doživeo nesreću.

Oglasio se Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio se nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i uputio saučešće narodu Irana.

- Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je ceo život posvetio služenju domovini, rekao je Putin.

Vladimir Putin i Ebrahim Raisi
Vladimir Putin i Ebrahim Raisifoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Činjenice:

  • U letelici bio predsednik Irana Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan
  • Prema izveštajima, jedan od tri helikptera u konvoju je u nedelju ima "teško sletanje"
  • U trenutku nesreće bila gusta magla i niska temperatura
  • Raisi je putovao u Tabriz, grad na severzapadu Irana

Objavljeno kada će biti sahrana Raisija, vrhovni vođa najavio petodnevnu žalost

Iranska novinska agencija Tasnim izveštava da će sahrana predsednika Ebrahima Raisija biti održana sutra u Tabrizu - gradu u koji je u nedelju i putovao.

Agencija navodi da će biti održane i sahrane i ostalih osam osoba koje su poginule u nesreći, pozivajući se na zvaničnike u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Tela će prethodno biti odvezena u odeljenje forenzike u Tabrizu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei takođe je izdao zvanično saopštenje u kojem je najavio petodnevnu javnu žalost za predsednikom Raisijem.

Mokhber preuzima dužnost

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u poruci koju su prenele iranske državne novinske agencije izrazio je saučešće zbog smrti i potvrdio da prvi potpredsednik Irana Mohamad Mokhber sada upravlja izvršnom vlasti.

Mohamed Mokhber
Mohamed Mokhberfoto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Trodnevna žalost i u Siriji

Nakon Libana i Sirija je proglasila trodnevnu žalost zbog pogibije predsednika Irana.

EU uputila reči saučešća

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je saučešće zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i drugih iranskih zvaničnika u padu helikoptera.

U kakvom helikopteru je poginuo iranski predsednik?

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Ko je Ebrahim Raisi?

Raisija su dugo smatrali "prirodnim naslednikom" vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, najvišeg autoriteta u Iranu.

Za Raisija kažu da je bio religiozno konzervativni političar sa dobri vezama u pravosuđu u verskoj eliti. Prvi put se kandidovao za predsednika 2017, ali nije uspeo da pobedi. Izabran je 2021. godine.

Raisi je krenuo na bogosloviju u Komu sa 15 godina i nastavio je da uči kod nekoliko muslimanskih učenjaka tog vremena. U ranim dvadesetim godinama imenovan je za tužioca u nekoliko gradova, a onda je otišao u glavni grad Teheran da radi kao zamenik tužioca.

Godine 1983. oženio je Žamile Alamolhodu, ćerku imama Ahmada Alamolhode. Dobili su dve ćerke.

Džamila Alamolhoda
Džamila Alamolhodafoto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Al Jazeera navodi da je tokom 1988. godine bio deo komiteta koji je nadgledao niz pogubljenja političkih zatvorenika, a ta prošlost ga je učinila nepopularnim među iranskom opozicijom i dovela do toga da su mu Sjedinjene Države uvele sankcije. Godine 1989. imenovan je za tužioca Teherana nakon smrti prvog iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Raisi je nastavio da se uzdiže kroz redove pod Homeinijevom zamenom, ajatolahom Hamnejem, postavši predsednik Astan Kuds Razavi, najveće verske zadužbine u Mešhadu, 7. marta 2016, čime je učvrstio svoj status u iranskom establišmentu.

Prvi put se kandidovao 2017. godine protiv Hasana Rohanija, koji se kandidovao za drugi mandat. Rohani je nadgledao pregovore o nuklearnom sporazumu Irana iz 2015. sa svetskim silama, ograničavajući njegov nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Nakon poraza, Raisi je počeo da planira svoju sledeću predsedničku kampanju. U junu 2021. osvojio je 62 odsto glasova, ali izbore je poremetila niska izlaznost od 48,8 odsto, a nakon što je sprečena kandidatura nekoliko reformista.

Tada dolazi i do povlačenja SAD iz sporazuma i novog uvođenja sankcija, što je opasno ugrozilo ekonomiju Irana, a sve se dodatno pogoršalo tokom pandemije kovida 19.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisifoto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Raisijev položaj u verskom establišmentu bio je jak, sa čvrstim odnosima sa pokojnim Homeinijem, kao i sa Hamneijem, koji ga je imenovao na nekoliko visokih funkcija.

Takođe je uspeo da održi dobre odnose sa svim granama vlasti, vojnom i zakonodavnom, kao i sa moćnom teokratskom vladajućom klasom.

Međutim, Raisi je vodio Iran u vreme javnog gneva zbog sve lošijeg životnog standarda, delom zbog sankcija i onoga što kritičari kažu da je prioritet odbrana nad domaćim pitanjima.

Krajem 2022. njegovu vladavinu potresao je i gnev javnosti koji je izbio zbog smrti Mahse Amini (22) u pritvoru iranske moralne policije. Protesti su mesecima potresali Iran, a žene su skidale ili spaljivale svoje hidžabe i šišale kosu u znak protesta.

Mitinzi su okončani sredinom 2023. godine nakon što je oko 500 ljudi ubijeno kada su snage bezbednosti ušle da razbiju proteste. Sedam ljudi je pogubljeno zbog uloge u nemirima.

Misija Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica je u martu ove godine zaključila da je Iran počinio zločine protiv čovečnosti u suzbijanju akcije, uključujući ubistvo, mučenje i silovanje.

Situaciju u Iranu iz minuta u minut možete pratiti na našem blogu.

Bonus video:

04:55

TENZIJE IZMEĐU IZRAELA I IRANA SU U SILAZNOJ PUTANJI! Jakšić smatra: Optimističan sam, uspostavljena je simetrija osvetništva

(Espreso/ N1/ Telegraf/ Mondo/ Blic/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.